Forhåndsvisning av websider
Posted by Robert Ødegaard on 07 June 2012 12:10 PM

Det vil i mange tilfeller være ønskelig for utviklere å kunne forhåndsvise websider før man endrer DNSen slik at alle får se de nye sidene. Hos oss er det flere muligheter for dette og den enkleste er å følge linken til forhåndsvisning som er i kontrollpanelet. Desverre så vil ikke denne virke alltid da noen systemer automatisk vil bruke de offisielle hostnavnene som er satt opp. Dette kan gjelder Joomla, Wordpress og endel andre systemer. Det er mulig å midlertidig komme rundt dette, men vi kan desverre ikke være behjelpelig med hvordan man kan gjøre det på de forskjellige systemene.

Forhåndsvisning ved hjelp av Plesk sitt system

I Plesk 10.x er det blitt innført et nytt system som gjør det enklere å forhåndsvise og etter første gangen så trenger man ikke å gå inn på kontrollpanelet for å forhåndsvise sidene. Det er også blitt mye enklere å dele forhåndsvisningen med andre.

1) Logg inn på https://console.netpower.no/cp/
2) Velg "System" og evt. "Select another systemem"
3) Velg "More >>" i feltet "Websites and Domains":
Websites & Domains

4) Velg deretter ikonet for Preview:
Preview

Linken åpnes opp i nytt vindu. Linken som vises vil alltid være den samme, så denne kan kopieres eller legges i favoritter for å gjøre det enkelt å bruke den senere eller sende den til andre.

Ved bruk av f.eks. Joomla, Wordpress eller andre systemer som endrer URLen på linker, bilder ol. så kan den URLen som blir oppgitt i previewen benyttes som "Hostname" under utviklingen. Dette skal fungere fint og vil gjøre at systemet fungerer som det skal. Det er da viktig å endre denne innstillingen etter at DNSen blir endret for f.eks. www.<dittdomene>

Forhåndsvising uten å bruke Plesk systemet (avansert)

Denne metoden kan brukes mot alle systemer, men krever at man endrer innstillingene på egen PC. Denne metoden vil fungere så godt som perfekt som den skal mot alle systemer, men kan ikke videresendes til andre. Man endrer også DNS på lokal maskin, så det er ekstremt viktig å endre innstillingene etterpå.

For alle, eller ihvertfall de fleste, OS idag så finnes det en fil som heter "hosts". Denne ligger forskjellige steder på PCen, men kan stort sett finnes her:
- Windows: c:\windows\system32\drivers\etc\hosts
- Linux og Mac: /etc/hosts

Man må ha administrasjonsrettigheter for å endre denne filen da det har vært mange virus som har endret denne filen! I Windows så må man velge å endre den som administrator. I Linux/Mac så må man være root. Man må også vite IP adressen på serveren hvor de nye sidene ligger på og det man gjør er å skrive inn følgende:

<IP adresse> <tab> <domenenavn>

f.eks.:
127.0.0.1     www.mittdomene.com

Lagre filen, lukk nettlesere og åpne de på nytt igjen. Når du nå skriver inn www.mittdomene.com så vil nettleseren ikke spørre DNS serveren din, men bruke IP adressen du har oppgitt i hosts-filen.

Så lenge man har den linjen i hosts-filen så vil det ikke være mulig å gå til de gamle websidene da hosts-filen har førsterett!

NB! Husk å fjerne linjen fra filen når DNS er endret. Å la den ligge der kan medføre probelmer som er veldig vanskelig å feilsøke hvis man ikke husker man har endret filen!!